OOP, Object Oriented Programming kelimesinin baş harflerinden oluşan bir programlama tekniğidir. Türkçe karşılığı nesne yönelimli programlama olarak ifade edilir.
OOP, birbiriyle alakalı ve sistematik olarak çalışabilecek kod parçalarını bir arada tutarak, yazılımın bir bütün olarak çalışmasını sağlar. OOP mimarisi ile geliştirilecek sistem parçalara ayrılarak, parçalar arasında ilişki kurmayı sağlar.
TEMEL KAVRAMLAR
Nesneler, kendi içinde tanımlanan ve fonksiyonlardan oluşur. Bir nesne içinde tanımlanan değişkene özellik, nesneye ait fonksiyonlara ise davranış veya metod adı verilir. Sınıfın üyesi ifade edildiğinde ise bu özellik veya metod olabilir.
SINIF YAPISI
Bir sınıf oluşturmak için öncelikle sınıf üyelerinin (özellik ve metotlar) birbiri ile ilişkili olmasına dikkat edilir. Sınıfın yapısı gereği, eğer birbirinden bağımsız özellik ve metotlar kullanırsanız, zaten sınıf yazmanın bir anlamı kalmaz.
Merak etmeyin, daha yolun başındasınız. Her şeyi öğrenecek ve ne zaman sınıf tanımlamanız gerektiğinde öğreneceksiniz. Aşağıda basit bir sınıf yapısı yer almaktadır.
<?php class ilkSinif { # özellik public $birOzellik; # davranis public function birDavranis() { echo 'Davranis çalıştı'; } } ?>