Php
-
php array_diff() ve array_merge() dizi fonksiyonları kullanımı
Facebook gruplarında birçok kez sorulduğunu gördüğüm için array_diff()fonksiyonunun kullanım şeklini paylaşmak istiyorum. Aslında daha detaylı php dersleri ekleyeceğim fakat böyle zamanım oldukca kısa da olsa paylaşmanın bir zararı olmaz herhalde 🙂 Diyelim elinizde iki dizi var. $array1 = array(1, 2, 3, 4,6); $array2 = array(1, 3,7); Bu dizilerde tekrar etmeyen değerleri bulmanız gerekiyorsa array_diff() fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Kullanım şekli aslında array_diff(array1, array2, array3...)şeklindedir. array_diff($array1, $array2) Yukarıdaki şekilde…
Devamını Oku » -
Yapay Parametreler (Argüman)
Eğer fonksiyon için gönderilecek parametre sayısında bir bbelirsizlik varsa ya dizi yöntemi ya da şimdi bahsedeceğim yöntemi tercih etmelisiniz. Bu yöntem için 3 adet PHP fonksiyonu öğreneceğiz. PrototipTanımmixed func_get_arg ($int $n)Fonksiyona gönderilen argüman dizisinden $n. indisidöndürür. Eğer $n. indis bulamaz ise hata verir.array func_get_args (void)Fonksiyona gönderilen argümanları dizi olarakdöndürür.int func_num_args (void)Fonksiyona…
Devamını Oku » -
PHP ile metin kısaltmak
Eğer PHP ile uzun metinleri kısaltıp da kelimenin ortasından kesmesini istemiyorsanız paylaşayacağım fonksiyon tam size göre. <?php function kisalt($metin, $uzunluk){ // substr ile belirlenen uzunlukta kesiyoruz $metin = substr($metin, 0, $uzunluk)."..."; // kesilen metindeki son kelimeyi buluyoruz $metin_son = strrchr($metin, " "); // son kelimeyi " ..." ile değiştiriyoruz $metin = str_replace($metin_son," ...", $metin); return $metin; } ?> Bu fonksiyon…
Devamını Oku » -
Soyutlama (Absraction)
PHP5 ile birlikte sınıf soyutlama özelliği de eklenmiş oldu. Sınıflarda soyutlama ile ne denmek istediğini açıklayalım. Soyutlanmış sınıflar içerisinde yer alan soyut metotlar var ise, bu soyut sınıftan türeyen sınıflarda da aynı isimde metotlar mutlaka tanımlanmak zorundadır. Soyut sınıf oluşturmak için sınıfın başına ve soyut sınıftan türeyen sınıflarda bulunmasının zorunlu olmasını istediğimiz metotların başına da abstract işleci eklenir. Bazı soyut…
Devamını Oku » -
Fonksiyonlar ile Dizileri Kullanma
Fonksiyonlara parametre olarak dizi tipli değişkenleri göndermek ya da fonksiyondan dizi tipli sonuçlar almak mümkündür. Fakat şu yanılgıya kapılmayın, parametre olarak dizi gönderdiğimizde illa ki dizi tipli sonuç almak zorunda değiliz. İhtiyacımıza göre integer sonuç almak bizim elimizde. <?php function dizi_islem($dizi){ $toplam = 0; $carpim = 1; foreach($dizi as $deger){ $toplam += $deger; $carpim *= $deger; } return array($toplam…
Devamını Oku » -
Static Deyimi
Sınıflarda olduğu gibi “static” deyimi Trait yapılarında da kullanılır. Daha öncede belirttiğimiz gibi “static” deyimi ifade edilen özellikler ve davranışlar RAM bellekte tutulur. “Static” olarak ifade edilmiş üyeler RAM bellekte tutulduğundan dolayı son durumları korunur. <?php trait Sayac { public function artir(){ static $c = 0; $c = $c + 1; echo $c . '<br>'; } } class ortakSinif {…
Devamını Oku » -
OOP Nedir?
OOP, Object Oriented Programming kelimesinin baş harflerinden oluşan bir programlama tekniğidir. Türkçe karşılığı nesne yönelimli programlama olarak ifade edilir. OOP, birbiriyle alakalı ve sistematik olarak çalışabilecek kod parçalarını bir arada tutarak, yazılımın bir bütün olarak çalışmasını sağlar. OOP mimarisi ile geliştirilecek sistem parçalara ayrılarak, parçalar arasında ilişki kurmayı sağlar. TEMEL KAVRAMLAR Nesneler, kendi içinde tanımlanan ve fonksiyonlardan oluşur. Bir nesne…
Devamını Oku »